ENDODONACIJAEndodontija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem vnetja zobne pulpe (zobnega živca).

Kadar vnetje zobnega živca ni pozdravljeno pravočasno, kost okoli vrha korenine reagira s tvorjenjem granuloma. Izid zdravljenja je vsekakor boljši, kadar je le-to pravočasno narejeno in dokler kost ni zajeta zaradi vnetnih procesov.

Koreninsko zdravljenje zoba ali endodontija zahteva veliko znanja, spretnosti in časa. Zobozdravnik pri posegu odstrani živec, s čimer prepreči širjenje vnetja.

Kdaj je potrebno koreninsko zdravljenje?

  • Pri podaljšani občutljivosti na toplo in hladno
  • Pri občutljivosti zoba na pritisk ali pri žvečenju
  • Pri nenadni ostri bolečini
  • Pri abscesu (buli)
  • Pri fistuli, iz katere izteka gnoj
  • Pri močni bolečini, ki se prenaša tudi v ostale predele glave
  • Pri protetičnem zdravljenju (zdravljenju z mostički in prevlekami)

Potek koreninskega zdravljenja

Zdravljenje koreninskih kanalov se izvaja ob lokalni anesteziji, tako da med posegom ne čutite nobene bolečine.

Najprej določimo število, pozicijo in prehodnost zobnih kanalov. V odvisnosti od zoba se število kanalov giblje med 1 do 4 ali več.

Nato z aparaturo Apexlocator izmerimo dolžino koreninskih kanalov.

Vsak kanal obdelamo kemično in mehanično s svedri za strojno širjenje koreninskih kanalov. Za ta namen v naši ordinaciji razpolagamo z aparaturo endomotor VDW. SILVER RECIPROCH.

Koreninske kanale dobro osušimo z ustreznimi pripomočki. Nato jih napolnimo in zapremo z biološko ponosnimi materiali (Gutapercha, Apexit). Na tak način preprečimo vdrtje bakterij in ponovitev vnetja.

Endodontsko obdelan zob nato zaščitimo z zalivko ali s prevleko.

Za eno ali drugo možnost se odločimo odvisno od tega, koliko je zobna gniloba uničila zob. Velikokrat se odločimo za zaščito zoba s prevleko kot dolgotrajnejšo rešitev in na tak način preprečimo morebitno frakturo (lomljenje) zoba, saj so endodontsko zdravljeni zobe bolj šibki.