PARODONTOLOGIJAParodont je funkcijska celota sestavljena iz

 • zoba,
 • kolagenskih vlaken, ki zobno korenino pritrjujejo na kost,
 • alveolarne kosti.

Parodontologija je veja dentalne medicine, ki preučuje bolezenska stanja parodonta. Vsa bolezenska stanja parodonta imenujemo parodontopatije (parodontitis).

Vnetne spremembe dlesni (obzobnega mesa) imenujemo gingivitis. Dlesni postanejo boleče, rdeče in otekle, pri umivanju zob krvavijo, pacienti pa imajo slab zadah.

Brez zdravljenja lahko gingivitis napreduje v bolezensko stanje imenovano parodontitis.

Parodontitis je kronična vnetna bolezen, ki se lahko pojavlja občasno ali je prisotna ves čas. Za kariesom je drugo najpogostejše bolezensko stanje ustne votline. V začetni fazi zadane gingivo, v naprednejši fazi pa se bolezen razširi tudi na alveolarno kost, ki je ena izmed glavnih nosilcev zoba, saj mu daje oporo in stabilnost.

 • Zakaj pride do parodontoze?
 • Vzroki za pojav parodontoze

Na pojav parodontoze vpliva več različnih dejavnikov. Eden izmed glavnih dejavnikov so mikroorganizmi, ki tvorijo zobne obloge in zobni kamen, torej slaba oz. zanemarjena ustna higiena.

Na razvoj parodontoze vplivajo še naslednji dejavniki:

 • stres,
 • kajenje,
 • nekatere bolezni: sladkorna bolezen, hormonske spremembe (nosečnost),
 • genska nagnjenost,
 • karies,
 • slabo izdelani mostički in prevleke,
 • rotirani (zasukani) zobje.

Simptomi parodontoze

 • Kako prepoznamo parodontozo?
  V začetnem stadiju bolezni klinična simptomatika še ni zelo izražena, zato spominja na navadni gingivitis. Pacient čuti rahlo in pekočo bolečino ter ima neprijeten okus v ustih, slab zadah, zobje so občutljivi na toplo in hladno. Gingiva je pordela in otečena, krvavi spontano ali pri umivanju zob. Sčasoma se vnetje razširi in zajame kolagenska vlakna in tudi kost. Začne nastajati t. i. parodontalni žep, ki postopoma progresivno napreduje v kostni žep. S pritiskom na vneto gingivo izteka gnoj. V kolikor v tej fazi gingivitisa stanje ni pozdravljeno, se gingiva začne spuščati, zobni vrat in zobne korenine pa postanejo vidni. Prostor med zobmi se poveča, zobje postanejo majavi in sčasoma, brez ustreznega zdravljenja in profilakse, lahko zobje sami izpadejo ali jih izpuli zobozdravnik.
 • Ali je parodontoza ozdravljiva?
  Parodontoza je ozdravljiva bolezen, vendar je zdravljenje dolgotrajno in zapleteno. Za doseganje čim boljšega rezultata je nujno dobro sodelovanje med zobozdravnikom in pacientom. Pacient mora vedeti,da obstaja veliko tveganje, da se bolezen ponovi, zato so nujni redni pregledi in redno čiščenje plaka ter zobnega kamna.
 • Kako poteka zdravljenje?
  Zdravljenje se začne z merjenjem parodontalnih žepov in odstranitvijo zobnega plaka in zobnega kamna. Pri nekaterih kliničnih primerih je potrebno najprej narediti kiretažo žepov, da bi odstranili patološko spremenjena tkiva. Pacientu damo ustrezna navodila za pravilno umivanje zob, redno uporabo interdentalne nitke in ustrezne zobne ščetke ter uporabo vodic za izpiranje ust.

Pri nekaterih primerih parodontoze je nujno izpuliti določene zobe, medtem ko se drugi stabilizirajo s postopkom fiksiranja z žičko. Zalivke, mostičke in prevleke, ki niso kakovostno izdelani in predstavljajo vir nastanka plaka, je potrebno zamenjati. V nekaterih primerih je za doseganje večjega učinka pri zdravljenju potreben tudi kirurški poseg in ustrezna antibiotska terapija.

 • Kako lahko preprečimo nastanek parodontita?
  Najboljša profilaksa proti parodontozi je vzdrževanje dobre ustne higiene z uporabo interdentalnih nitk, medzobnih in zobnih ščetk. Pri tem je potrebno zobne ščetke redno zamenjati na vsake tri mesece in pravilno umivati zobe vsaj dvakrat dnevno. Zaželene so redne preventivne kontrole in čiščenje zobnega kamna vsaj dvakrat letno. Pacienti morajo biti seznanjeni, da je parodontoza vnetni proces, ki močno vpliva na njihovo splošno počutje. Obstaja namreč povezanost med parodontalnimi in sistemskimi bolezni, kot so srčno-žilne in pljučne bolezni, sladkorna bolezen, prezgodnji porod in posledično novorojenčki z majhno telesno težo ter zapleti med nosečnostjo itn.