Apikotomija

Velikokrat samo konzervativno endodontsko zdravljenje ni dovolj, da bi bil končni rezultat dober, zato se z apikotomijo odstrani vrh korenine, skupaj s patološko spremenjenimi periapikalnimi tkivi (granulom). Najprej zob pozdravimo po pravilih endondontije in naredimo kontrolno rendgentsko sliko. Apikotomija je kirurški poseg, ki ga naredimo ob lokalni anesteziji. Najprej odpremo dlesen pri vrhu korenine, po trepaniranju kosti prerežemo in odstranimo vrh korenine, skupaj z granulomom. Po dobri kiuretaži (čiščenju) in adaptaciji dlesni zašijemo. Pacientu damo navodila, da prvih 24 ur drži obkladke, vzame protibolečinske tablete (razen aspirina) in če je potrebno tudi antibiotik. Po enem tednu odstranimo šive, čez 6 do 12 mesecev se naredi kontrolna rendgentska slika, tako bomo kontrolirali osifikacijo (proces zdravljenja).

ORALNA KIRURGIJA

Sinus lifting (dvig sinusnega dna)

Dvig sinusnega dna je kirurški poseg, s katerim dvignemo membrano sinusa in zagotovimo prostor za kostno dograditev v zadnjem delu zgornje čeljusti. Na ta način povečamo volumen kosti za vgradnjo vsadkov.

Dvig sinusnega dna in postavitev vsadkov se dosti krat naredi hkrati, če pa manjka preveč kosti, se naredi samo dvig sinusnega dna in po 6 mesecih se naredi implantacija.

Poseg izvaja oralni kirurg v lokalni anesteziji in je za paciente popolnoma neboleč.

Po posegu pacientu damo navodila, da prvih 24 ur občasno drži obkladke, jemljeprotibolečinske tablete (razen aspirina) in antibiotik. Zobna in ustna higiena sta nujni, zato je prva dva tedna potrebno spiranje 1 minuto 2x na dan z ustno vodo (Curasept). V prvih dneh sta možna rahlo otekanje in zmerna bolečina. Prva dva tedna odsvetujemo težek fizični napor.

Kostna dograditev

Kostna dograditev je kirurški poseg, s katerim nadomestimo izgubo kosti, ki je nastala po ekstrakciji zoba. Delamo jo hkrati z vstavitvijo vsadkov ali se po presoji oralnega kirurga naredi samo kostna dograditev ter se po 6 mesecih naredi še implantacija vsadkov.

Materiali za kostno dograditev so lahko živalski, človeški ali pa so v celoti sintetični. V naši zobni ordinaciji uporabljamo BioOss (Geistlich Biomaterials – izdelan v Švici), je živalskega izvora in ima zelo dober mineralni sestav, ki vpliva na hitro oblikovanje nove kosti. Augumentirano kost je potrebno pokriti s kolagensko membrano.

Vse dodatne informacije pacient dobi pri prvem pregledu.