STOMATOLOŠKA PROTETIKA Stomatološka protetika je veja stomatologije, ki se ukvarja predvsem z nadomeščanjem manjkajočih zob s pomočjo protetičnih nadomestkov. Vsak manjkajoči zob je nujno potrebno čim prej nadomestiti, saj lahko v nasprotnem primeru pride do razvoja negativnih sprememb, ki prizadenejo sosednje zobe. Drugi, zelo pomemben pogostejši vzrok izdelave protetičnih nadomestkov, je estetska pomanjkljivost naravnih zob (neprimerna barva, oblika ali položaj zoba).

Vse protetične nadomestke lahko razdelimo v dve skupini:

  1. fiksna protetika (nadomestki) – to so prevleke in mostički, ki se cementirajo v ustih in ni potrebno, da jih pacient odstrani po vstavitvi;
  2. mobilna (snemna) protetika (nadomestki) – (proteze) pacient lahko in mora zaradi vzdrževanja ustne higiene in proteze vsak dan iz ust le-to sneti.

Fiksni nadomestki – prevleke in mostički

Prevleke izdelujemo v primerih, kadar je naravni zob poškodovan v večji meri (pogosteje ob kariesu, prelomu itn.), ali iz estetskih razlogov (nezadovoljiva barva ali oblika zoba).

Mostiček je nadomestek, ki sestoji iz nekaj medsebojno povezanih prevlek. Je opcija v primeru, ko manjka eden ali več zob, pri čemer je prostor brez zob z obeh strani omejen z naravnimi zobmi, ki bodo služili kot nosilci mostička.

Prevleke in mostički so kovinsko-keramični ali brezkovinski keramični nadomestki.

Brezkovinski keramični nadomestkI so narejeni iz nove vrste keramike, ki zagotavlja trdnost in vzdržljivost kot jo ima kovina, a pri tem dajo odlične estetske lastnosti. Večinoma jih izdelujemo na sprednjih zobeh.

Mobilni nadomestki – proteze

Proteze delimo na totalne in parcialne. Totalne proteze izdelujemo v primeru, ko manjkajo vsi zobje na eni čeljusti, medtem ko pri pacientih, ki so obdržali določeno (manjše) število zob, rešitev predstavljajo parcialne proteze. Parcialne proteze povezujejo ostale zobe s pomočjo zaponk. Pri tem so parcialne proteze lahko akrilatne ali  wisil/wironit proteze.

Parcialna akrilatna proteza se v celoti izdeluje iz materiala akrilata ter je manj vzdržljiva od skeletirane. Njena izdelava je običajno priporočljiva kot začasna rešitev, dokler se ne izpolnijo pogoji za trajnejši in kakovostnejši protetični izdelek.

Parcialna skeletirana (wisil/wironit) proteza je kakovostnejša rešitev, ker poleg večje vzdržljivosti, ki ji da vgrajen kovinski skelet, pacientu omogoča večjo sprostitev zaradi manjše površine delčka proteze, ki se dotika mehkih tkiv (na nebo, podjezični prostor). Njena prednost je tudi pritrditev na naravne zobe s pomočjo natančneje izdelane vlite zaponke, kar dodatno zagotovi boljšo stabilnost v ustih.