dental-studio-estetika-slo

Zobni vsadki (implantati)

V sodelovanju s kirurgi z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami na področju implantologije opravljamo vstavitev zobnih vsadkov. Uporabljamo implantate, ki so med najboljšimi na trgu: Ankylos in BioHorizons.

IMPLANTOLOGIJA

Zobni vsadki (implantati) vsekakor predstavljajo najboljšo rešitev v primeru pomanjkanja zob. Implantati so nadomestki v obliki vijaka, izdelani iz titana (Ti), ki se vgradijo (vstavijo) v kost in posnemajo naravno korenino manjkajočega zoba. Kadar se kost zaraste z implantatom, nanj postavimo ustrezno nadgradnjo. To je lahko posamezna prevleka, mostiček ali proteza. Na ta način zagotovimo ponovno funkcijo manjkajočih zob.
Prednosti implantata v primerjavi z ostalimi načini nadomestitve manjkajočih zob:

  • Po ekstrakciji zoba kost na mestu manjkajočega zoba sčasoma izgine oz. »se stopi«. Ta pojav lahko preprečimo le, če na tem mestu vstavimo zobni vsadek.
  • V kolikor manjkajoči zob nadomestimo z zobnim vsadkom, sosednjih zob ni potrebno brusiti kot nosilci mostička (na ta način jih poškodujemo).
  • Umetni zobje na implantatih so fiksni nadomestki, kar pomeni, da se ne snamejo po njihovem vstavljanju (za razliko od protez), pacientom pa dajo občutek varnosti in samozavesti.
  • Celo v primeru celotnega pomanjkanja vseh zob, če ima pacient že totalno oz. polno protezo, lahko vstavimo zobne vsadke, s čimer čvrsto pritrdimo protezo.

Kakovost, dolgotrajnost in celotna korist, ki jo pacient dobi pri zdravljenju z implatati, je neprimerljivo večja od drugih alternativ. Postopek vgraditve zobnega vsadka je razdeljen v dve fazi: kirurško in protetično. Kirurški poseg delamo ob lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč za pacienta. Po posegu je pacient prvih par dni rahlo zatečen in čuti bolečine, ki jih obvlada s protibolečinskimi tabletami, dobi pa tudi antibiotik. Pacientu podamo navodila za ustno higieno, ki je zelo pomembna za uspeh implantiranja. Obdobje, ki je potrebno za oseointegracijo (zaraščanje zobnega vsadka s kostjo), je odvisno od posameznega primera in lahko traja od 2 do 6 mesecev. Šele po tem obdobju se na zobni vsadek lahko vstavi umetno prevleko ali se pritrdi zobno protezo. V kolikor se upošteva omenjeni protokol, uspeh vgradnje zobnega vsadka znaša čez 99 %.

Za več informacij nas pokličite ali nam pišite.

Metoda zdravljenja brezzobe čeljusti – ALL ON 4/ALL ON 6

ALL ON 4 ALL ON 6

Metoda zdravljenja brezzobe čeljusti – ALL ON 4/ALL ON 6 Metoda all on 4/ all on 6 je odlična izbira za paciente, ki želijo fiksni mostiček imeti takoj. Znana je tudi kot metoda TEETH EXPRESS, kar pomeni, da pacient v 24 urah dobi fiksen začasni mostiček. V tem postopku v spodnjo čeljust vsadimo 4 vsadke, v zgornjo čeljust pa je zaradi razlike v strukturi kosti potrebno vsaditi 6 vsadkov. Gre za minimalno invaziven postopek, ki se opravlja ob lokalni anesteziji in je neboleč. V tem postopku se v spodnjo čeljust dva vsadka postavi ravno in druga dva pod kotom, da bi se na ta način izognili poškodbi živca, ki se nahaja v tem področju. V zgornjo čeljust postavimo 4 vsadke, 2 pa pod kotom, da bi se izognili sinusni votlini. Po namestitvi vsadkov v čeljust vzamemo odtis, ki je osnova za izdelavo začasnega mostička. Po 6 mesecih vzamemo nov odtis za izdelavo dokončnega fiksnega mostička iz keramike.

Prednosti ALL ON 4/ALL ON 6:

  • fiksni mostički v 24 urah,
  • število obiskov pri zobozdravniku se zmanjša,
  • takojšnja funkcija vsadkov,
  • nižja cena za razliko od klasičnega načrta zdravljenja z vsadki.

Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z zobnimi vsadki

Poseg ni boleč. ker se dela v efektivni lokalni anesteziji. Po posegu je normalno, da je pacient zatečen 3-4 dni. Bolečine niso hude in se nadzirajo s protibolečinskimi tabletami.
Celoten proces traja od 3 do 9 mesecev odvisno od kakovosti in velikosti kosti. Kadar je pri vstavitvi vsadka potrebna tudi kostna dograditev, zdravljenje traja od 6 do 9 mesecev.
Omejitve glede starosti ne obstajajo, vsak pacient lahko nadomesti manjkajoči zob z zobnimi vsadki.
Ne. Zobni vsadek je izdelan iz titana, ki ga organizem ne zazna kod tuje telo in ne sproži alergične reakcije. Če se zgodi da vstavitev vsadkov ni uspešna, je vzrok ta, da med dlesnijo in kostjo potekajo zdravilni procesi z različno hitrostjo. Dlesen se hitreje zaceli (2 tedna), kost pa potrebuje okoli enega meseca. Epitelne celice dlesni v procesu celjenja naredijo zaščitno bariero okoli vsadka in tako je proces osteointegracije blokiran. Zaradi tega se nekaj časa po tem vsadek začne majati in ga je potrebno odstraniti. Nato se na isto pozicijo vsadek reimplantira (ponovno vstavi).
Uspešnost zdravljenja z zobnimi vsadki je 96–98%.
Pri dobro načrtovanemu zdravljenju, uporabi kakovostnih vsadkov, higieni in rednimi kontrolnimi pregledi lahko zobni vsadki služijo celo življenje.
Ne. Danes je tehnologija zelo napredovala (progresirala), obstajajo načini, s katerimi kost dogradimo in povečamo volumen kosti.
Da. Po izgubi zoba se kost še naprej topi, vsako leto se kot rezultat kostne atrofije kostni volumen zmanjša za 0,5 mm. Zaradi tega je potrebno, da se čim prej vstavi zobni vsadek, ki ustavi proces kostne atrofije.
Najbolj pomembna je ustna higiena. Ščetkajte zjutraj in zvečer s srednje trdo ščetko, uporabljajte zobno nitko in izpirajte z ustno vodo. Odsvetujemo uporabo zobotrebcev in čiščenje s kovinskimi predmeti. Potrebne so redne kontrole pri vašem zobozdravniku in če opazite kakšne spremembe na dlesni (rdeča,vneta), se takoj oglasite na pregled.