USTNA HIGIENAZobni kamen predstavljajo mineralizirane zobne obloge, ki jih sestavljajo mikroorganizmi ter druge organske in anorganske snovi. Obloge nase vežejo minerale (najpogosteje so to kalcijeve in fosfatne soli), ki so prisotni v slini. Z nalaganjem omenjenih mineralov v zobnih oblogah se tvori zobni kamen.

Zobni kamen je svetlo rumenkaste barve, pri kadilcih pa se barva lahko spreminja od temno rumene do črne barve.

Glede na lego v ustih ločimo dve vrsti zobnega kamna:

  • supragingivalni zobni kamen,
  • subgingivalni zobni kamen.

Zobni kamen se najpogosteje tvori na notranji strani spodnjih sprednjih zob (ali sekalcev) ter na zunanji strani zgornjih molarjev ob izvodilih žlez slinavk.

Čiščenje zobnega kamna

Profesionalno odstranjevanje zobnega kamna v zobni ordinaciji je priporočljivo izvesti dvakrat letno.

Neredno čiščenje zobnih oblog in zobnega kamna je glavni vzrok za nastanek in razvoj parodontitisa.

V naši ordinaciji nudimo hitro, lahko in neboleče čiščenje zobnega kamna. V ta namen uporabljamo ultrazvočni aparat za odstranjevanje grobih oblog zobnega kamna. Da bi očistili in odstranili še tako fine zobne obloge, je velikokrat potrebno uporabiti tudi dodatne inštrumente, t. i. kurete.

Ultrazvočnega čiščenja zobnega kamna ne opravljamo pri pacientih, pri katerih je vgrajen srčni spodbujevalnik (pacemaker). Pri delovanju ultrazvočnega aparata lahko namreč pride do motnje pri delovanju pacemakerja.

Po temeljitem odstranjevanju zobnega kamna sledi poliranje (peskanje). V naši ordinaciji že očiščene zobe spoliramo s pomočjo posebnega aparata, ki razprši mešanico vode in sode bikarbone po celotni zobni površini. Dve uri po posegu se odsvetuje zaužitje hrane in pijače (z izjemo vode).

Zagotavljamo vam popolno in brezhibno čiščenje zobnih oblog in zobnega kamna.